Leto 2013: Dovolenka v Bulharsku je stále najlacnejšia, nákupy v Turecku vyjdú drahšie

, lad Foto:SITA

Ak patríte k tým Slovákom, ktorí si aj tento rok dožičia zahraničnú dovolenku, nemusíte sa desiť toho, že by vás pobyt na vašom obľúbenom mieste vyšiel výrazne drahšie ako vlani.

Okrem domácich cestoviek už našinci začali dôverovať aj tým rakúskym a nemeckým, ktorých ceny sú často krát nižšie. Uprednostňujú ich aj rodiny s deťmi, pretože nezvyknú mať chartrové lety o tretej nadránom. Nevznikajú tak komplikácie, že musíte čakať na recepcii hotela, pretože vás ubytujú až popoludní.

Možnosť ako ušetriť, to boli donedávna predovšetkým ponuky last minute. Hoci si Slováci na ne zvykli, voľných zájazdov je čoraz menej. Buď cestovky nakúpia menej zájazdov, alebo sa tie vychytené jednoducho vypredajú už vopred, ako zvýhodnené first moment ponuky.

Slováci sú ochotní dať za viac než len jeden týždeň na dovolenke zhruba 700 eur. To čo sa na prvý pohľad zdá byť lacné, v skutočnosti byť nemusí. Nie je jednoduché ušetriť napríklad na strave, ktorá vďaka lokálnym cenám tovaru a služieb môže naopak celú dovolenku predražiť.

Chorvátsko
Každý rok rovnaké destinácie. Rebríček obľúbenosti nové krajiny už nepotrebuje. Slováci sa opäť chystajú do Turecka, Grécka, do Egypta no predovšetkým do Chorvátska, kam sa chystá až 20 % Slovákov. Ďalších 12 % Slovákov uvažuje o Chorvátsku ako o cieli svojej druhej tohtoročnej dovolenky. Vyplynulo to z prieskumu Eurobarometer. V Chorvátsku je k dispozícii viac ako 5,7 tisíc ubytovacích zariadení, a ceny aj po vstupe do EÚ zostávajú na úrovni minulého roka, jediné možné reálne zdraženie je o mieru inflácie. Ak by predsa niekde stúpli ceny ubytovania, je to v miestach, kde majitelia investovali do opráv a rekonštrukcií a zvýšili tak úroveň služieb.
Najčastejšie sa do chorvátska jazdí vlastnou doporavou.Mierne sa dá ušetriť na palive, lacnejší benzín ako na Slovensku je v súčasnosti v Maďarsku i Rakúsku, lacnejšiu naftu zas môžeme natankovať v Rakúsku a Slovinsku.

Služby hotelov a reštaurácií nás v Chorvátsku vyjdú o štvrtinu drahšie ako doma. Pri ceste do Chorvátska treba ale počítať aj s vyššími cenami potravín a nealkoholických nápojov, ktoré sú o 11 % drahšie ako na Slovensku. Naopak, na alkohole a cigaretách či napríklad oblečení môžeme v Chorvátsku niečo ušetriť. Celková cenová hladina je v tejto prímorskej krajine o zhruba 3 % vyššia ako u nás. O cenách v Čiernej hore sa píše tu.

Grécko
Aj napriek „zatracovaniu“ Grécka, si Slováci zájazdy do tejto krajiny kupovať neprestali. Po minuloročnej váhavej sezóne je to opäť jedna z najpopulárnejších destinácií. Pokiaľ ide o ceny priamo na mieste, tradične sú o niečo vyššie na ostrovoch, ale oproti vlaňajšku k zdraženiu nedošlo. Ak teda máte obľúbenú lokalitu, kam sa radi vraciate, nemali by ste byť nepríjemne prekvapení.

Slovák v Grécku má najčastejšie zájazd s polpenziou. Ak sa ale chystáte na dovolenke stravovať tak, že ponuku reštaurácií budete striedať s tým, čo si v apartmáne sami ukuchtíte, vydajte sa pre suroviny na trh, keď si chcete užiť atmosféru, a do supermarketu, ak by ste radi ušetrili. V Grécku nájdete Lidl, Plus, Metro či AlphaBeta. Ak si z minulých dovoleniek pamätáte Carrefour, už ho nenájdete, rozhodol sa z Grécka odísť.

Egypt
Turisti sú upokojovaní, že miestne politické konflikty sa netýkajú rekreačných destinácií, a tak je aj o zájazdy do Egypta väčší záujem. V týchto letoviskách sú zmluvné ceny. Platí tu: čo kto uháda, to má. Opak je vo vnútrozemí. Tu sú ceny o viac ako polovicu nižšie, ale aj pevnejšie. Vzhľadom k tomu, že do Egypta sa jazdí takmer výhradne na pobyty all inclusive alebo aspoň s plnou penziou, nie je pre slovenských turistov cena potravín nijako zásadná, skôr ich zaujímajú suveníry a turistické atrakcie. A tu skutočne záleží hlavne na obchodných zručnostiach kupujúceho.

Turecko
Podobná situácia je v Turecku, kde vďaka all inclusive je cena dovolenky so stravou dopredu jasná. Hoci ani v Turecku nie je pre Slovákov neúnosne draho, tí, ktorí sem chodia pravidelne, tento rok zmenu pocítia. Je tu vysoká inflácia, a tak si tu Slováci za rovnaké peniaze nakúpia približne o 12 percent menej ako vlani. Na druhej strane láka turistov rastúca úroveň služieb.

Bulharsko
Z krajín, kde Slováci s obľubou dovolenkujú sú len dve, kde si za euro nakúpia viac ako doma. Bulharsko a Maďarsko. Popularita Bulharska už niekoľko rokov stúpa, aj tu sa zlepšuje úroveň služieb a to sem láka ďalších turistov. Ceny v obchodoch sa pritom od minuloročných prakticky nelíšia. V Maďarsko rastie turistický ruch okrem Balatónu aj v kúpeľných destináciách s termálnou vodou a atrakciami, kam Slováci radi zavítajú na kratší pobyt aj mimo sezóny.

Španielsko
V Španielsku sa síce zvýšila DPH, ale ceny klesli, a tak všetko zostalo v podstate rovnaké. Ceny sa odvíjajú od regiónov. Baskicko a Katalánsko sú drahšie, naopak Almeria v Andalúzii je destinácia, kam jazdia skôr miestni, pobyt tu vyjde lacnejšie. Navyše tu k alkoholickým nápojom vrátane piva dávajú veľké jednohubky.

Nemecko
Ak sa chystáte za turistikou do Nemecka, môžete rátať s tým, že si tu aj nakúpite. Hlavne drogistický tovar, potraviny, kozmetiku, ale aj odevy a elektroniku. Ceny spotrebného tovaru sa oproti minulému roku príliš nezmenili, pretože v Nemecku už dlhšiu dobu zostávajú rovnaké sadzby DPH. Nemecký trh je všeobecne viac nasýtený a ľudia sú tu zvyknutí pri kúpe uprednostňovať kvalitnejší tovar, ktorý je z hľadiska dopytu lacnejší než na Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy